Bud Clark Commons / Holst Architecture

first_img Photographs 2011 ArchDaily United States CopyHousing•United States Save this picture!© Sally Schoolmaster+ 39 Share Bud Clark Commons / Holst Architecture “COPY” Housing Photographs:  Sally Schoolmaster, Christian Columbres    Save this picture!© Sally SchoolmasterRecommended ProductsFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0DoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemDoorspanoramah!®ah! PivotDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteBud Clark Commons sets a new standard for public services by combining supportive housing with a community resource center. Located at the gateway to downtown Portland, near historic Union Station and bordering the Pearl District, an upper income mixed-use neighborhood, Bud Clark Commons achieves a noticeable balance between the rigorous programmatic requirements of a coalition lead by the City of Portland, a progressive design approach, and sustainable building practices. Save this picture!© Sally SchoolmasterThe mission of Bud Clark Commons is to provide a continuum of services such as health, housing, and learning resources, to assist homeless individuals transition from an unstable condition to a more permanent living arrangement. The architecture helps achieve this goal in both form and function. The three distinct program elements are a walk-in day center with access to services; a temporary shelter with 90 beds for homeless men; and130 efficient, studio apartments on the five upper floors of the eight-story building. The apartments are designated for very low-income women or men seeking permanent housing. Save this picture!© Sally SchoolmasterGround level floor-to-ceiling windows extend the length of the west façade; the abundance of glazing allows natural light to saturate the interior. The upper façade is light and dark brick punctuated by patterned window openings accented with shades of green glass. The patterning distinguishes individual units on the upper floors, but also makes a bold aesthetic statement on Broadway, a gateway to downtown Portland. The apartments are entered on the south side of the building, where access is restricted to tenants or their guests. A door located on the west side of the building provides entry to the temporary shelter, while public access to the day center is on the north side of the building, on grade at the second floor level. A landscaped courtyard with seating, tables, and a bioswale water feature provide a transitional space between the street and the safety of the day center. Save this picture!© Sally SchoolmasterThe first floor common area shared by men at the transitional shelter is bound by two bunkrooms with bathrooms and showers, a kitchen, exercise and counseling rooms, and a private outdoor courtyard. Day center users enter the building through the public courtyard where there are lockers, bike racks and dog kennels. At the front desk, users are directed to a number of resources: a hygiene center with showers and laundry, counseling, a mail and computer center, library, medical center, and barbershop. The common area with ample seating and tables for dining is open, airy and receives natural light through floor-to-ceiling windows. The third floor,features an art studio, gardenbalcony, and a community courtroom that doubles as a classroom. Save this picture!© Sally SchoolmasterThe upper floors are home to 130 tenants who must apply to receive permanent, supportive housing. The apartments are efficient, comfortable, and easy to maintain. Smart design perks include bedbug proof furniture, and a closet that doubles as a bike rack. A comfortable year-round temperature is maintained through a highly efficient sensor that shuts off the heater when the window is open. Fresh air is circulated into each apartment through a heat recovery system. Save this picture!© Sally SchoolmasterAccessibility, natural light, plentiful clean air, and durable materials were essential to the success of the building from both a sustainable and a functional perspective. A solar-powered hot water system, in addition to a high-performance exterior envelope, energy-efficient lighting, and green roofs, reduce greenhouse gas emissions, while saving the public in energy costs. Low-flow plumbing fixtures, bioswales, and greywater recycling reduce water use, and all materials are locally sourced, and sustainably harvested or produced. The building has a LEED Platinum certification by the United States Green Building Council, with savings from the use of energy-efficient technologies estimated at $60,000 per year.Project gallerySee allShow lessThe Core Project: A Study to Vitalize the City of Sebastopol CompetitonArticlesRebuilding Japan: Lessons in Architectural Response ConferenceArticlesProject locationAddress:Portland, OR, USALocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/189376/bud-clark-commons-holst-architecture Clipboard CopyAbout this officeHolst ArchitectureOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingHousesUnited StatesPublished on December 07, 2011Cite: “Bud Clark Commons / Holst Architecture” 07 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in Ned Ludd Public HousePartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsBedroom furnitureFlexformMirror – EgonWaterproofing/SealantsEffisusPre-Fab System – Ecofacade Pre-fab TrueSealConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXRoller Shades – Arion Large SizedWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberTiles / Mosaic / GresiteTerrealSunscreen – Terracotta BaguettesWoodHESS TIMBERTimber – GLT BauBucheLightingLumenpulseLED Projector Lumenbeam GrandeMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Bud Clark Commons / Holst ArchitectureSave this projectSaveBud Clark Commons / Holst Architecture Projects Architects: Holst Architecture Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/189376/bud-clark-commons-holst-architecture Clipboard Area:  106000 m² Year Completion year of this architecture project Year:  “COPY”last_img read more