Brougham Place / Smart Design Studio

first_imgArchDaily Apartments Photographs:  Ross Honeysett Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” Manufacturers: Fairview Architectural, Laminex, Award AluminiumClients:Ellen Goff, Walt HiltnerArchitects In Charge:William Smart, Jolyon Sykes, Anita Panov, Sara Gardhouse, Cory DiffinCity:Potts PointCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ross HoneysettRecommended ProductsMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingKitchen Furniture / CountertopsApavisaSlabs – LinetopMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. Brougham Place is a bold courtyard building in the inner-Sydney suburb of Potts Point. The brief called for a home, office and studio; and the owners brought with them a love of their dense, inner-urban neighbourhood and a passion for Le Corbusier’s houses. They sought a place to live and work that would reflect both the rough grain of the streetscape and their modernist inspiration.Save this picture!© Ross HoneysettThe result is a design consisting of two separate dwellings, a secluded central courtyard and green roof. The two volumes are conceived as off-form concrete boxes sitting atop a sandstone plinth. This sandstone was salvaged from the original building and rough-cut by stonemasons to create a beautifully textured element that wraps around the front facade and side lane of the site. It is a wonderfully tactile surface that enlivens the street and reflects the traditional stone footings of the local terraces and the grand cut-rock faces that line Brougham Street. Above the plinth, the concrete boxes feature large openings infilled with an array of multi-coloured louvre blades. These operable and retractable louvres attenuate visual privacy and light, while the long east-west orientation of the dwelling maximises solar access and the extraordinary view of the city and harbour.Save this picture!SectionThe front building contains the owners’ home and office, while the rear houses a garage with studio apartment above. The planning is based on simple Miesian-inspired volumes: rooms are created by floating platforms, sliding and pivoting planes and joinery pods. On each floor one can move freely around the spaces on all sides, while vertical circulation slips by along the perimeter.Save this picture!© Ross HoneysettThe internal spaces feature a palette of travertine stone floors, off-form concrete walls and ceilings and timber stairs. White joinery is detailed to reveal subtle accents in colours matching those of the external louvres; while timber elements marry with the client’s beautiful antique furniture collection. Carefully detailed joinery pieces are designed as integral to the life and operation of the house: reading lamps, book and touchscreen shelves and a self-opening television compartment unfold from the master bed suite; while a coffee table opens up to reveal a hidden television with speakers, smart devices and storage all concealed inside a deceptively simple form.Save this picture!© Ross HoneysettThe central courtyard extends the internal composition outside, with planes of timber and concrete hovering over a reflective black granite sitting pool. It is a place of calm and introspection nestled between the two dwellings. In contrast, the green roof atop the front dwelling celebrates the exposure of the corner site, akin to a lookout on a rocky cliff.Save this picture!© Ross HoneysettThe clients brought their passion for design to the construction process, taking on the work as owner-builders. Their whole-hearted support for the integrity of the detailing is evident in the finished project which has completely transformed the site to provide contemporary inner-urban living while maintaining a distinct link to the history of the area.Save this picture!© Ross HoneysettProduct Description. The sandstone used to clad the plinth and boundary walls was salvaged from the original building and rough-cut by stonemasons to create a beautifully textured element that wraps around the front facade and side lane of the site. It is a wonderfully tactile surface that enlivens the street and reflects the traditional stone footings of the local terraces and the grand cut-rock faces that line Brougham Street.Save this picture!© Ross HoneysettProject gallerySee allShow lessBengbu Museum & Urban Planning Exhibition Center / MengArchitectsSelected ProjectsThe Studios / Graham Baba ArchitectsSelected ProjectsProject locationAddress:Potts Point NSW 2011, AustraliaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Brougham Place / Smart Design StudioSave this projectSaveBrougham Place / Smart Design Studio Year:  2016 Photographs Area:  225 m² Year Completion year of this architecture project CopyApartments•Potts Point, Australiacenter_img Projects Brougham Place / Smart Design Studio Save this picture!© Ross Honeysett+ 27 Share “COPY” Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805729/brougham-place-smart-design-studio Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805729/brougham-place-smart-design-studio Clipboard Architects: Smart Design Studio Area Area of this architecture project CopyAbout this officeSmart Design StudioOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsPotts PointAustraliaPublished on February 22, 2017Cite: “Brougham Place / Smart Design Studio” 21 Feb 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more