Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes

first_imgArchDaily 2015 Houses Canada “COPY” Area:  434 m² Year Completion year of this architecture project Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales ArchitectesSave this projectSaveVallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedText description provided by the architects. The Vallée du Parc Residence sits in a bucolic valley in Mauricie, a south-central region of Québec. Originally inspired by a reinterpretation of the work of American architect Frank Lloyd Wright, the ground-floor plan is shaped by a studied insertion of various terraces and its relation to the automobile. From a distance, the eye is attracted by the complex angular roof that establishes a geometrical reciprocity with the surrounding hills. Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThe conceptual development of this project was tinted from the start with a touch of nostalgia. The site of the house itself is part of the former set where were shot most of the exterior scenes of Les filles de Caleb, a mythical television series presented on national television in the nineties. Open views, rolling hills, old barns, perch fences and wild flowers: every aspect of the site was constantly bringing back this historical fiction of rural Québec at the beginning of the twentieth century. Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesWhile contemplating this bucolic and almost fictional landscape, the work of Frank Lloyd Wright became a natural refence for the architects. Especially for the strong visual connections he constantly established between the interior and exterior spaces of his celebrated residential projects.Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThe perceived horizontality of the house is created by the extensive program – six bedrooms, two family rooms, four bathrooms, and three garage spaces – that is mainly located on one single ground floor.Save this picture!Floor PlanThe Roof The roof, with its multiple sloped planes, irregular angles and lines, and with a complete absence of overhangs, was ultimately conceived as a geometrical interpretation of the characteristic rolling hills of the site. Instead of merging with the horizon, the roof here creates an architectural dialogue with the surrounding landscape. It is constantly changing, according to the perspective and to the angle of approach to the residence.Save this picture!SectionsInstead of floating over an open plan, the roof forms a whole with the exterior walls, reinforcing the impression of a singular architectural object rooted in the landscape. From inside of the house, the angular planes of the roof reveal themselves and contribute to unify the central living spaces under a complex multi-facetted ceiling.Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThe Terraces Besides the multiple roof studies conducted during the project’s development, the intention to anchor the house to its site was reached through the introduction of a series of terraces, each one projecting itself directly into the field. These terraces emerge from different subtractive operations made to the original volume to bring various qualities of natural light and space into the house.Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThe most important terrace was strategically located near the entrance to create a compression effect. It pulls the landscape onto the house to offer an intimate garden to its owners. The idea of a garden defined by the architecture of the house itself was derived from Wright’s work.Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThe Envelope Covered with dark-tinted, rough wood planks of various depths, the exterior walls were designed to offer a dynamic and unique texture defined by the ever-changing natural light throughout the day and the seasons. Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesIn terms of openings, two parallel strategies were used in the architectural composition. Curtain walls were placed in all of the subtractions creating the terraces while more typical windows were used elsewhere. The latter project themselves outside the line of the building envelope, like bulging eyes trying to reach out to and framing specific views. Interior detailing reflects the double nature of the fenestration strategy.Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales ArchitectesThrough its original geometry, textural richness, and spatial connection with its surroundings, the Vallée du Parc Residence initiates an architectural conversation within a delicate natural environment. Project gallerySee allShow lessPublic Middle School Of Labarthe-Sur-Lèze / LCR ArchitectesSelected Projects20-24-26 Marcy Avenue Apartments / Studio EsnalSelected Projects Share Year:  Architects: Chevalier Morales Architectes Area Area of this architecture projectcenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/927771/vallee-du-parc-residence-chevalier-morales-architectes Clipboard Save this picture!Courtesy of Chevalier Morales Architectes+ 21Curated by María Francisca González Share CopyAbout this officeChevalier Morales ArchitectesOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesShawiniganOn FacebookCanadaPublished on November 05, 2019Cite: “Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes” 04 Nov 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Shawinigan, Canada ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/927771/vallee-du-parc-residence-chevalier-morales-architectes Clipboard Projects “COPY” Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architecteslast_img read more